Tendințe și noutăți în scanarea 3D de la conferința 3D FARO – Stuttgart 2017
Scanarea 3D este un domeniu fascinant care se dezvoltă rapid și în care apar, an de an, inovații facilitând și efiencientizând activitatea din domeniul construcțiilor și arhitecturii. O parte dintre acestea sunt prezentate periodic în cadrul unor manifestări oficiale, organizate la nivel internațional.
Unul dintre aceste evenimente este și Conferința Faro 3D, organizată în Stuttgart la sfârșitul lunii aprilie. Echipa ArenaCAD a participat și ea la cea de a șasea ediție a evenimentului dedicat comunității de experți în scanare 3D, în cadrul căruia au fost prezentate noutăți, trenduri și experiențe ale specialiștilor în domeniu.
Dezvoltarea tehnologiilor de scanare 3D este un domeniu sprijinit inclusiv de Uniunea Europeană în ceea ce privește digitizarea informației și facilitarea fluxului de procese. În cadrul manifestării, specialiștii ArenaCAD s-au întâlnit cu experți din mai multe țări din Europa Occidentală, fiecare împărtășindu-și din experințele lor.
În acest articol te invităm să descoperi noutățile, tendințele și experiențele descoperite la Conferința FARO referitoare la tehnologia recentă de scanare 3D, pe care colegii noștri care au participat la acest eveniment important din domeniu le-au aflat și apoi ni le-au împărtășit cu mare entuziasm.
Conferința a urmărit, ca scop principal, ca arhitecții, constructorii și toți cei care folosesc scanarea laser 3D să-și poată optimiza si îmbunătăți fluxul și metodele de lucru.
În cadrul aceleiași conferințe, o importanță deosebită a fost acordată noului trend de modelare 3D și BIM, transferului de la metodele clasice de măsurare la digitizarea informației cu ajutorul scanării 3D și, desigur, aplicabilității scanării 3D pentru realitatea virtuală, VR.
Trenduri în Europa de Nord și Vest
Trendul în arhitectură și construcții din vestul și nordul Europei, susținut inclusiv de Uniunea Europeană, constă în eliminarea metodelor clasice de măsurare, inclusiv eliminarea desenelor 2D clasice și se bazează foarte mult pe folosirea metodei de scanare 3D și digitizarea informației.
Specialiștii europeni sunt, astfel, îndemnați să folosească scanarea 3D și modelarea 3D BIM pentru a realiza de la cele mai simple, până la cele mai complexe proiecte pentru clădirile existente, dar și pentru cele în curs de execuție.
Aplicații concrete de scanare 3D în arhitectură
Ceea ce ne-a plăcut foarte mult au fost aplicațiile concrete, realizate pe baza unor proiecte, prin care ni s-a exemplificat modul în care poți să beneficiezi de toate avantajele scanării 3D în tot procesul de dezvoltare a unei construcții: înainte de începerea construcției, în timpul procesului de construcție și după finalizarea acesteia.
O altă informație foarte importantă este oferită de integrarea cu ajutorul scanării 3D a conceptului de „facility management” pentru hale de producție, având informația direct în format digital.
Noutăți din lumea scanării 3D de la Conferința Faro 2017
De la scanare 3D la conceptul de Realitate Virtuală – VR
De asemenea, un alt subiect extrem de interesant care a fost abordat este conceptul de VR – virtual reality. Știai că, în urma scanării 3D, datele raportate din teren se pot exporta direct în formatul necesar ochelarilor VR Oculus Rift? Astfel, orice clădire sau obiect scanat tridimensional poate fi redat cu ușurință și precizie în 3D.
O altă noutate aflată se referă la dezvoltarea unei drone cu o autonomie de 20 minute, proiectată special pentru montarea unui scaner 3D. Aceasta ar urma să permită o deplasare rapidă, astfel că se pot realiza lucrări de scanare 3D pentru o lucrare desfășurată pe o suprafață de aproximativ 4 – 5 km, cu o precizie de 2mm. și cu o densitate a capturării punctelor din 5 în 5 cm.
Prețul acestei drone este în jur de 80.000 euro, fiind un produs foarte bun din punct de vedere al raportului calitate preț. Comparativ, alte tipuri de dronă cu aceleași caracteristici depășesc 100.000 euro.
Invitație pentru implicarea în dezvoltarea domeniului de scanare 3D
Prezenți în număr mare la conferință, producătorii și furnizorii de software-uri dedicate domeniului au lansat o invitație comunității 3D pentru o implicare activă la eficientizarea procesului de scanare 3D. Implicarea ar consta în transmiterea de idei, în dezvoltarea sau testarea unor produse înainte ca acestea să apară pe piață.
Soluții inteligente dedicate scanării 3D pentru infrastructuri rutiere și feroviare
În cadrul evenimentului a mai fost prezentat și conceptul de „mobile mapping”, care ne oferă posibilitatea de a scana rapid infrastructura rutieră prin intermediul unui vehicul în mișcare. Metoda permite o scanare 3D a drumurilor cu o viteză de 20-40 km/h și o autonomie de 4 ore.
Astfel, se asigură performanțe superioare de scanare, comparativ cu metodele clasice. Spre exemplu, prin metoda „mobile mapping”, 10 km pot fi măsurați în jumătate de oră, față de soluția folosită în prezent, care implică o echipă de 3 oameni, iar măsurătorile se realizau pe parcursul a 3 sau 4 zile. Prin urmare, „mobile mapping” oferă rezultate precise și o reducere importantă de costuri.
Concluzie
Tendințele în 2017 în domeniul scanării 3D au ca subiect automatizarea fluxului de lucru și precizia rezultatelor, datorită exactității de culegere a datelor din teren prin norul de puncte. De asemenea, se referă la integrarea facilă a realității din teren în mediul digital cu ajutorul platformelor și la accesul ușor la date de către beneficiar, constructor, proiectant, arhitect, totul bazându-se pe tehnologia avansată de scanare 3D și a software-urilor dedicate.
- On 11 mai 2017