In: Proiecte, Uncategorized

Scanare 3D Castel Bran. Suntem bucuroşi să fim parte a ambiţiosului proiect al Castelului Bran şi ne mândrim că scanarea 3D realizată de noi a fost vedeta primei prezentări a acestui proiect unic în România. Descoperă în continuare ce a însemnat proiectul de scanare 3D pentru castel.

Echipa care administrează Castelul Bran a făcut primul pas într-un proiect extrem de ambiţios, intitulat „Tunelul Timpului”, în cadrul căruia se va redeschide pentru public drumul personal folosit de Regina Maria. Astfel, după 70 de ani, această cale secretă, folosită de regină pentru a ajunge din reşedinţă direct în parcul regal, va fi accesibilă tuturor vizitatorilor castelului.

Despre ce este vorba? Ca la orice castel care se respectă, şi la Bran a existat un pasaj secret. La începutul secolului trecut, în vechea fântână din curtea interioară a castelului, săpată în secolul al XV-lea cu ajutorul unor echipe de meşteri saşi, a fost montat, în 1937, un lift electric – iar la baza fântânii a fost săpat un tunel orizontal în stâncă, cu o lungime de 40 de metri, ce face legătura între cabina liftului şi parc.

Vechea cale de acces va fi redeschisă graţie tehnologiei mileniului al III-lea, pusă în slujba unui castel vechi de 640 de ani, şi ne mândrim cu faptul că suntem parte principală în această acţiune de pionierat în materie de scanare 3D. 

Laserul în slujba istoriei în proiectul de scanare 3D Castel Bran

Care a fost rolul nostru în cadrul proiectului de restaurare? Timp de două săptămâni am lucrat împreună cu administraţia castelului pentru a realiza o evidenţă clară a situației actuale din teren, atât pentru tunel cât şi pentru ascensorul de acces în castel. Datele colectate de noi se vor folosi pentru ca zonele galeriei orizontale și ale galeriei verticale, sensibile din punct de vedere geologic, să poată fi consolidate.

Vedere-Castelul-Bran

Sursa photo: pixabay.com

Pentru a obține planuri exacte şi complete despre fiecare obiectiv menționat, am utilizat cea mai avansată metodă de relevare şi capturare a datelor spațiale – respectiv scanarea laser 3D. Cu ajutorului scanării 3D, s-au obținut planuri 2D precise şi detaliate pe baza norului de puncte pentru tunel. Iar pentru ascensor şi zona motorului acestuia, am realizat, tot în urma datelor provenite din scanarea 3D, secțiuni orizontale şi verticale detaliate, din 0.5 m în 0.5 m pentru puțul liftului. Toate aceste informații au contribuit la formarea unei evidenţe clare despre situația actuală a tunelului, ascensorului şi a zonei motorului acestuia.

 

Nor de puncte scanare laser 3D Castel BranNor de puncte obtinut prin scanare 3D Castelul Bran pentru Tunelul Timpului

Nor de puncte Tunelul Timpului scanare laser Castel Bran

Nor de puncte obtinut prin scanare 3D Castel Bran pentru Tunelul Timpului

Ulterior, pe lângă planurile 2D şi secțiunile create, vom putea realiza şi alte materiale utile, cum ar fi un model 3D pentru tunel sau ascensor, folosind norul de puncte obținut în urma scanării 3D – fără a mai fi nevoie de o altă vizită în teren.

 

Plan 2D obtinut din norul de puncte din scanare 3D Castel Bran

Plan 2D obtinut in urma norului de puncte in proiectul de scanare 3D Castel Bran  pentru Tunelul Timpului

Sectiuni obtinute in urma metodei de scanare 3D Castel BranSectiuni obtinute in urma scanarii 3D la Tunelul Timpului de la Castelul Bran

După ce lucrările de renovare se vor finaliza, turiştii care vor vizita Castelul Bran vor coborî 30 de metri cu ajutorul liftului cu o capacitate de şase persoane şi se vor putea plimba prin acest tunel secret, care nu a fost niciodată destinat publicului larg. De asemenea, în inima tunelului va fi zidită o „casetă a timpului”, care va conține o monedă de aur cu însemnele Coroanei Regale, o cruciuliță de la Ierusalim și o scrisoare pentru posteritate, cu semnăturile tuturor celor prezenți la deschiderea șantierului.

Suntem bucuroşi să fim parte a ambiţiosului proiect al Castelului Bran şi ne mândrim că scanarea 3D realizată de noi a fost vedeta primei prezentări a acestui proiect unic în România.