scanare 3d hotel Moldova
In: Proiecte

Localizat in centrul orasului si cu o statura impozanta, Hotel Moldova se claseaza printre cladirile emblematice din Bacau. Scopul proiectului de scanare 3D a cladirii a fost de a avea planurile exacte care sa ajute la modernizarea si recomapartimentarea spatiilor.

Cererea de scanare laser 3D a hotelului a venit din partea arhitectului responsabil cu demararea proiectului de modernizare si transformare a cladirii, materialele obtinute fiind baza de pornire a proiectului.

Cu o suprafata scanata de 15.949 mp, proiectul de scanare 3D Hotel Moldova din Bacau a constituit cel mai mare proiect pentru ArenaCAD. A fost un proiect complex, cu multe provocari si o experienta extraordinara.

Pentru a intelege ce presupune un proiect de scanare 3D a unei cladiri existente, te invitam sa descoperi un ghid practic cu intrebari si raspunsuri. Acest ghid a fost realizat impreuna cu colega noastra, Ligia, care s-a implicat direct in acest proiect de scanare laser, de la faza de preluare a datelor de pe teren pana la obtinerea rezultatelor finale ale acestora.

Ce a insemnat acest proiect de scanare 3D pentru arhitect?

Cu ajutorul metodei de scanare 3D, arhitectul responsabil are un diagnostic exact al cladirii, cunoscand cu exactitate compartimentarea existenta, dar are si o evidenta a posibilelor probleme ale constructiei inainte de a incepe proiectarea efectiva.

De ce este important sa avem planurile exacte ale cladirii existente? Ca arhitect, ai nevoie sa cunosti toate informatiile obiectivului cu o precizie milimetrica, structura, compartimentare, fara a fi surprins pe parcurs de incompatibilitatea proiectului cu structura existenta.

Cum s-a realizat, pas cu pas, proiectul de scanare 3D a Hotelului Moldova?

Interior Hotel Moldova din Bacau

 

Pasul 1: Identificarea obiectivului pentru stabilirea procedurilor de scanare

Scanarea 3D este etapa cea mai importanta din proiectele de scanare laser, intrucat informatiile obtinute in aceasta etapa definesc succesul proiectului. Astfel inainte de realizarea efectiva a scanarii, este necesara identificarea conturului interior si exterior al obiectivului pentru stabilirea procedurilor de scanare.

Pasul 2: Scanarea propriu-zisă

In cazul hotelului Moldova, realizarea scanarii propriu-zise, cu rezolutia si calitatea optima fiecarei pozitionari a aparatului a constat in deplasarea pe teren a unui inginer, folosindu-se un aparat profesional de scanare, Laser Scanner Faro Focus 3D. Suprafata totala scanata a fost de 15.949,20 mp si 400 statii de scanare.

Pasul 3: Modelarea datelor obtinute in teren

Dupa efectuarea scanarii, urmatoarea etapa o reprezinta prelucrarea datelor culese din teren si realizarea planurilor/ sectiunilor/ fatadelor in functie de ce scopul scanarii, Odata realizate, sunt predate beneficiarului care le-a solicitat din diferite motive: pt reabilitare obiectiv – ca in cazul Hotelului Moldova, pentru a avea un releveu exact pentru a primi diferite autorizari – de ex. pt ISU, in cazul obiectivelor istorice pt a ramane in arhiva o situatie exacta a cladirii etc.

Ce materiale au rezultat in urma scanarii 3D a hotelului?

Materialele obtinute in cazul Hotelului Moldova au fost: plan pentru fiecare nivel si sectiuni 2D. Beneficiul scanarii 3D este dat de faptul ca din norul de punct oferit de scanner se pot realiza oricand:

  • fatade;
  • planuri sarpanta/invelitoare;
  • modelul 3D al cladirii;
  • diferite detalii dorite de beneficiar (de ex. pozitionarea pe plan a corpurilor de iluminat, a caloriferelor, a intrerupatoarelor etc).

Toate aceste elemente pot fi adaugate ulterior fara a mai fi nevoie de un nou drum la obiectiv.

Cum l-a ajutat acest proiect de scanare 3D hotel pe arhitect?

Ei bine, atunci  cand se doreste recompartimentarea optima a unui spatiu, este crucial ca arhitectul sa aiba planurile exacte ale obiectivului. Cu ajutorul acestor planuri 2D realizate in urma procesului de scnare 3D, este usor de gandit si configurat spatiul hotelului deja construit. Totodata, pentru arhitect, aceste planuri sunt baza de pornire in procesul de modernizare al cladirii existente.

Au aparut situatii neprevazute in timpul desfasurarii proiectului? Daca da, ce fel de situatii?

Da, am intampinat situatii la care nu ne asteptam. Una dintre ele a fost sa descoperim ca obiectivul ce urma a fi scanat era “locuit” de oameni ai strazii, intrucat modernizarea hotelului a fost inceputa cu ceva timp in urma, dar din varii motive intrerupta, iar santierul a ramas fara paza.

scanare 3D hotelInterior Hotel Moldova din Bacau

O alta situatie, de data aceasta una favorabila, a fost aceea ca o mare parte dintre compartimentarile anterioare fusesera daramate, ramanand doar structura de sustinere. In felul acesta, timpul de scanare 3D a hotelului s-a redus.

Ce sfaturi si recomandari ai oferi beneficiarilor, arhitectilor sau proiectantilor?

Sfatul principal oferit este sa nu inceapa un proiect de reabilitare fara a avea planuri care sa reflecte exact situatia la momentul actulal, pentru a evita multe probleme ulterioare. Si anume, solutia proiectata sa nu poata fi realizata si sa apara tot felul de improvizatii si modificari ulterioare.

Ce a invatat echipa ArenaCAD din acest proiect de scanare 3D?

A fost un proiect de mare anvergura –aprox 15000 mp construiti, la care ne-a trebuit o buna coordonare intre echipa de pe teren si cea de la birou. In principal, am invatat ca avand o buna colaborare si noi ca echipa, dar si cu beneficiarul, rezultatul va fi pe masura.

De retinut:

Indiferent daca este vorba despre modernizarea sau conversia unui spatiu, este important sa fii pregatit si sa cunosti toate detaliile despre cladire pentru ca solutia proiectata sa fie compatibila cu cladirea existenta. Alegand metoda de scanare 3D, ai  toate instrumentele necesare, de la planuri 2D pana la model 3D, pentru a realiza un proiect de succes.

 

Despre proiectul de scanare laser 3D Hotel Moldova din Bacau.

Proiectul de scanare 3D a hotelului Moldova din Bacau a constat in scanarea a 5949.20 mp si folosirea a 400 statii de scanare, 10 zile de scanare si procesare si 6 zile alocate pentru modelarea datelor obtinute cu ajutorul norului de puncte. In urma procesului de modelarea 2D, s-au obtinut releveele pentru etajul 13, etajul 12, parter si subsol.