De ce sa alegi tehnologia de scanare 3D in restaurarea unei biserici

De ce sa alegi tehnologia de scanare 3D in restaurarea unei biserici

Daca ai in plan sa renovezi o cladire istorica sau o biserica in anul 2017, este foarte bine de stiut cateva secrete despre ce inseamna metoda de scanare 3D biserici si cum te ajuta sa ai o cladire bine renovata, intr-un timp record si cu costuri mici.

O lucrare de restaurare biserici presupune cativa pasi inainte de a trece la actiune. Acesti pasi constau in realizarea unor analize tehnice amanuntite pentru a vedea stadiul de degradare al cladirii sau bisericii pentru a cunoaste toate detaliile si pentru a stabili corect, pas cu pas, cum se va face restaurarea si renovarea cladirii.

Ei bine, noua tehnologie de scanare 3D reprezinta solutia ideala pentru a analiza starea cladirii de la A la Z si de a avea o copie fidela a bisericii in format digital editabil. Ulterior, copia digitala realizata ca urmare a procesului de scanare 3D va sta la baza oricarei interventii asupra constructiei. Ce isi poate dori mai mult un arhitect pentru a incepe demersurile de renovare?

Te invitam, mai jos, sa descoperi de ce sa alegi metoda de scanare in proiectul tau de restaurare a unei biserici sau catedrale indiferent de complexitatea fatadei, arhitecturii sau a inaltimii constructiei.

 

1.Economisesti mult timp folosind metoda de scanare 3D in analiza initiala de restaurare biserici

 

nor-puncte-scanare-3D-restaurare-biserici
Procesarea norului de puncte 3D – Biserica Sfanta Treime Brasov

Castigi timp datorita preciziei cu care sunt preluate datele despre constructie

Datorita tehnologiei aplicate si in domeniul arhitecturii si topografiei, scanarea 3D este cea mai folosita si cea mai eficienta metoda de a masura cu exactitate din orice unghi si de a observa orice deformatie a unei biserici sau catedrale.

Bisericile si catedralele sunt constructii cu arhitectura detaliata, fatade complexe, cupole, turnulete, nava si difera de la un stil arhitectural la altul: stil gotic sau romanic. In cazul acestor biserici, nu ai nici o sansa sa realizezi o analiza clara si precisa a detaliilor, fara a folosi metoda de scanare 3D.

 

nor-puncte-restaurare-biserici-scanare-3D

Procesarea norului de puncte 3D – Biserica Sfanta Treime Brasov

 

Este suficienta o singura vizita in teren pentru a obtine informatiile

Ceea ce ne place cel mai mult la aplicarea metodei de scanare 3D in arhitectura este faptul ca ai posibilitatea de a obtine toate datele necesare despre o cladire cu o singura vizita pe teren. Si sunt si rezultate cu o exactitate milimetrica.

Procesul de scanare 3D presupune, in prima faza, preluarea datelor din teren cu scanerul 3D profesional. Rezultatul scanarii unei suprafete este redat printr-un “nor de puncte” – adica o retea densa de puncte care poate fi vazuta ca si o poza cu informatii de adancime unde pixelii sunt definiti ca puncte de coordonate 3D (X,Y,Z) in culoarea lor naturala.

plan obtinut din scanare 3D restaurare biserici

Proiect scanare 3D – Plan Biserica Sfanta Treime Brasov

Ai toate informatiile despre cladire, chiar la tine pe calculator

Un alt avantaj mare al tehnicii de scanare 3D biserici este oferit de accesul rapid la toate informatiile referitoare la biserica scanata. Datorita datelor preluate din teren in format digital prin norul de puncte, se pot obtine foarte usor informatii si detalii despre cladire de la deformatii, goluri pana la informatii generale precum latime, inaltime, detalii surprinse in imaginea de mai jos.

fatada-restaurare-biserici-prin-scanare-3D

Proiect scanare 3D  – Fatada Biserica Sfanta Treime Brasov

 

In plus, materialele livrabile, planuri 2D si modelul 3D sunt oferite in format digital, compatibile cu cele mai multe software-uri folosite in arhitectura, ceea ce reduce timpul de prelucrare si contribuie la prelucrarea facila a acestora de catre arhitecti, ingineri sau constructori.

 

restaurare-biserici-prin-scanare-3D

Proiect scanare 3D biserica Sfanta Treime Brasov

 

2. Ai rezultate precise cu costuri mici

Folosind metoda de scanare 3D in proiectul tau iti reduci vizibil cheltuielile totale de restaurare si de renovare ale unei biserici si catedrale, intrucat:

    • Se analizeaza in detaliu orice zona prin metode neinvazive, fara a afecta suprafata bisericii si fara interventii necorespunzatoare.
    • Se pot monitoriza, analiza si evalua degradarile, inclinatiile, deformatiile exterioare si interioare pentru restauarea bisericii.
    • Planurile 2D si modelul 3D in format compatibil sunt prelucrate fara a aparea erori in editarea acestora indiferent de proiectul de restaurare biserici, catedrale sau alte monumente.

 

3. Poti obtine finantare din Fonduri Europene pentru restaurare biserici folosind metoda de scanare 3D

In momentul actual, proiectele de restaurare si conservare a bisericilor si catedralelor sunt o prioritate la nivel european, sustinuta prin strategii si prin programe specifice de Uniunea Europeana si UNESCO. Si este un subiect tratat cu mare atentie atat la nivel national cat si european prin care se urmareste protejarea lacaselor sfinte ce formeaza o marturie a trecutului ce trebuie transmisa generatiilor viitoare.

Daca-ti doresti sa cunosti mai multe informatii despre aplicarea metodei de scanare laser 3D in proiectele de restaurare biserici si cladiri din patrimoniu, scrie-ne oricand intr-un comentariu sau trimite-ne cererea ta la adresa de e-mail arenaCAD@gmail.com si vom fi incantati sa iti raspundem.

 

  • On 12 ianuarie 2017
Tags: biserici, catedrale, reabilitare, restaurare