Planuri CAD: Afla ce planuri CAD poti obtine in urma scanarii 3D a unei cladiri
Afla ce planuri CAD poti obtine in urma scanarii 3D a unei cladiri
Stiai ca prin metoda de scanare 3D poti obtine rapid si usor planurile 2D si modelul 3D al unei cladiri, fiind copia fidela in format digital a obiectivului analizat?
Ei bine, metoda de scanare 3D este considerata cea mai precisa modalitatea de a analiza orice constructie, fie ca este veche sau noua, fiind metoda cea mai recomandata de catre specialistii in constructii. De ce? Pentru ca reuseste sa surprinda cu o precizie milimetrica toate informatiile necesare despre obiectivul studiat, fara a afecta cladirea, fiind necesara o singura vizita in teren.
In ce consta procesul de scanare 3D a unei constructii pentru obtinerea unui plan CAD?
Scanarea 3D cladiri reprezinta procesul prin care se obtin, usor, rapid si cu o precizie milimetrica, date exacte despre orice constructie. Datele astfel obtinute permit analiza in detaliu a cladirii scanate, indiferent de complexitatea arhitecturii sau inaccesibilitatea spatiului.
Cum se desfasoara, de fapt, procesul de scanare 3D? In primul rand, pentru ca procesul de scanare 3D sa fie unul de calitate este nevoie de un scaner profesional. Noi, cei de la ArenaCAD, folosim scanere profesionale de la FARO 3DX330 care ne permit sa suprindem obiectul analizat in detaliu chiar de la o distanta de 330 m, indiferent de conditiile de lumina. In plus, cu ajutorul receptorului GPS integrat, scanerul cu laser este capabil de a corela scanarile individuale in etapa post-procesare, fiind ideal pentru aplicații bazate pe topografie.
Sursa photo: Proiect de Scanare 3D la Complex Capra Neagra- Poiana Brasov
Procesul de scanare 3D este un proces bazat pe o tehnologie avansata, fara a distruge sau a atinge suprafata obiectivului scanat. Cu ajutorul liniei de lumina laser, informatiile precum dimensiunea si forma obiectului, sunt analizate si capturate in format digital, ulterior, datele despre obiectul scanat sunt colectate sub forma unui “nor de puncte”.
Cu alte cuvinte, metoda de scanare 3D este cea mai usoara si sigura modalitate de a captura dimensiunea si forma exacta a unui obiectiv fizic si de a-l transpune in format digital intr-o reprezentare tridimensionala.
Noua tehnologie de scanare laser 3D masoara detaliile fine si captureaza diversele forme pentru a genera rapid si cu o acuratete ridicata norii de puncte. Scanarea 3D este ideala pentru a masura si a analiza suprafete conturate si geometrii complexe care necesita cantitati masive de date si unde este imposibil de a fi folosite metode traditionale de masura, in special pentru constructiile istorice sau cele din siturile arheologice.
Ce este o statie de scanare?
Statia de scanare reprezinta o pozitionare a scanerului in teren. Numarul statiilor de scanare depinde de suprafata cladirii si de detaliile acesteia. Este bine de stiut ca statiile de scanare trebuie sa fie pozitionate astfel incat sa existe o acoperire intre ele de minim 30%, pentru ca informatiile sa fie corect preluate din teren. De asemenea, un alt element important a procesului de scanare 3D este distanta dintre scaner si cladire care poate fi intre 0.5 si 330 m, stabilita in functie de complexitatea detaliilor si accesibilitatea zonei.
Statii de scanare din proiectul de scanare Biserica Great Witley
Ce este mai exact un “nor de puncte”? Si de ce este important in obtinerea planurilor CAD?
Ei bine, “norul de puncte” obtinut in urma scanarii 3D reprezinta cea mai valoroasa resursa si este baza de pornire in realizare tuturor planurilor solicitate de arhitect, proiectant sau beneficiar. Mai exact, norul de puncte este o retea densa de puncte care poate fi vazuta ca si o poza cu informatii de adancime unde pixelii sunt definiti ca puncte de coordonate 3D (X,Y,Z) in culoarea lor naturala. Astfel, informatiile prezente despre constructie permit realizarea unui mulaj real cu precizie milimetrica si a planurilor CAD de la planuri 2D pana la model 3D.
Un alt avantaj oferit de scanarea 3D si de norul de puncte rezultat este faptul ca oricand se pot obtine alte livrabile despre cladirea scanata, in plus fata de cele solicitate initial, fara a fi nevoie de o alta vizita pe teren.
Nor de puncte in proiectul de scanare 3D Poarta Ecaterinei Brasov
Cum se obtin planurile 2D in urma metodei de scanare 3D?
Planurile 2D se obtin in etapa de prelucrare a “norului de puncte” de catre specialisti cu ajutorul programelor de tip CAD. Mai intai, insa, cu ajutorul programului Scene se unesc punctele din fiecare statie de scanare rezultand astfel un “nor de puncte” unitar.
Cu ajutorul functiilor AutoCAD 2016 se stabileste cota 0 si axele de rotatie; apoi se sectioneaza norul de puncte la nivelul dorit si se deseneaza planurile 2D cu “norul de puncte in fundal” (plan pe nivel, fatade, sectiuni, plan sarpanta, plan invelitoare) si la nivelul de detalii cerut (cote, inaltimi, suprafete, lungimi), in functie de necesitatile beneficiarului.
Sectiune verticala fatada – Biserica „Sfantu Nicolae” Popa-Savu, Campulung, Arges
Ce livrabile pot rezulta in urma scanarii 3D?
Documentele care pot fi obtinute in urma scanarii 3D sunt diverse de la planuri CAD 2D, sectiuni, pana la fatada sau model 3D. Avantajul este ca toate aceste livrabile se pot obtine in timp scurt, cu precizie milimetrica si care prezinta informatii exacte din teren. Astfel asigura corectitudinea informatiei exacte despre cladire si baza de pornire in constructia, renovarea sau reabilitarea oricarei cladiri indiferent de profil.
Fatada – Biserica Evanghelica Ghimbav, Brasov
In urma scanarii 3D se pot obtine urmatoarele livrabile, in format dwg:
- Releveu clasic:
- Plan pe nivel
- Sectiuni
- Fatade
- Plan sarpanta
- Plan invelitoare
- Fatada cu norul de puncte suprapus ( imagine ortofoto digitala)
- Sectiuni orizontale/verticale in fatada
- Suprafata 3D pardoseala
- Model 3D/Mesh
Planuri CAD obtinute in proiectul de scanare laser 3D – Furnalul din Govajdia Hunedoara
De ce sa optezi pentru planuri CAD realizate cu ajutorul metodei de scanare 3D?
Printre avantaje ale planuri CAD obtinute folosind metoda de scanare 3D, mentionam faptul ca:
- Aceste planuri CAD sunt realizate cu o precizie milimetrica.
- Obtii planuri CAD exacte cu toate detaliile constructiei, fara erori de masurare: de la deformatii, goluri pana la informatii generale precum latime, inaltime, structura si compartimentare;
- Informatiile referitoare la cladirea scanata sunt usor si rapid de accesat;
- Toate livrabilele obtinute sunt compatibile cu software-urile CAD.
- Ai posibilitatea sa monitorizezi, analizezi si evaluezi degradarile, inclinatiile si deformatiile cu ajutorul acestor planuri exacte si complete;
- Au toate detaliile necesare pentru a se putea incepe sa se intervina pentru lucrarile aferente cladirii respective daca este cazul.
Model 3D – Complex Capra Neagra – Poiana Brasov
Scanarea 3D poate fi utilizata si pentru obtinerea unui model 3D?
Da, se poate obtine modelul 3D al unei cladiri indiferent de dimensiunea acesteia sau de complexitate cu ajutorul norului de puncte obtinut prin metoda de scanare 3D. Astfel ca prin modelare 3D, se obtine o copie fidela a constructiei scanate sub forma plina sau doar o carapace a acesteia/ mesh. Acest model 3D ofera posibilitarea unei analize spatiale eficiente asupra obiectului scanat.
Proiect de scanare 3D – Fabrica de Mobila din Codlea, Brasov
Dar pentru obtinerea modelarii BIM?
Da. Se poate folosi scanarea 3D si pentru obtinerea modelarii BIM ( building information modeling), fiind urmatoarea etapa de utilizare practica a modelului 3D. Astfel ca prin metoda BIM, modelul 3D este inclus intr-o baza complexa de date astfel incat exista o serie de informatii de la detaliile constructiei precum materiale de constructie si finisaje pana la modificarile actualizate ale cladirii, daca este cazul.
Cu alte cuvinte, metoda de scanare 3D poate fi instrumentul ideal al oricarui profesionist in domeniul constructiilor care isi doreste sa afle cu exactitate situatia actuala a unei constructii, sa obtina informatii corecte si rapide despre cladiri, dar nu un ultimul rand, sa aiba planuri CAD intr-un format facil de prelucrat, precise si complete.
Toate aceste aspecte contribuie la o analiza corecta a situatie actuale a constructiilor existente, dar si la dezvoltarea si realizarea unor proiecte de calitate avand o baza corecta de pornire.
- On 31 martie 2017