Cum poti realiza digitizarea patrimoniului romanesc prin scanare laser 3D

Cum poti realiza digitizarea patrimoniului romanesc prin scanare laser 3D

[ultimate_heading main_heading=”Cum poti realiza digitizarea patrimoniului romanesc prin scanare laser 3D” sub_heading_color=”#2c3e50″ alignment=”left” sub_heading_font_family=”font_family:Lato|font_call:Lato|variant:700″ sub_heading_style=”font-weight:700;” sub_heading_font_size=”desktop:16px;” sub_heading_line_height=”desktop:26px;” sub_heading_margin=”margin-bottom:10PX;”][/ultimate_heading]

Prin procesul de digitizare patrimoniu, se doreste accesibilitatea online si de oriunde la patrimoniul european, cat si conservarea digitala a acestuia. Proiectul de digitizare patrimoniu cultural si natural este un subiect tratat cu mare atentie la nivel national si european prin care se urmareste atat conservarea si protejarea patrimoniului, cat si promovarea si dezvoltarea acestuia.

In acest sens, digitizarea prin scanarea laser 3D a patrimoniului cultural este o prioritate la nivel european, sustinuta prin strategii si prin programe specifice de Uniunea Europeana si UNESCO. Un astfel de proiect este Programul Operational Regional prin Prioritatea de Investitii 5.1, care se desfasoara in perioada 2014-2020, avand ca obiectiv specific impulsionarea dezvoltarii locale prin conservarea, protejarea si dezvoltarea patrimoniului natural si cultural.

In acest articol, vei regasi informatii despre toate cerintele de digitizare a patrimoniului natural si cultural, prevazute in programul operational, detaliate punctual, de specialistii in scanare laser 3D de la ArenaCAD. De asemenea, vei afla tot ceea ce trebuie sa cunosti despre digitizarea patrimoniului de la scanarea laser 3D pana la releveul 2D si modelul 3D aferenta implementarii proiectului european mai sus mentionat.

Ce inseamna proiectul de digitizare patrimoniu cultural si natural?

In primul rand, vom incepe cu o mini prezentare a ceea ce inseamna patrimoniu cultural si natural. Astfel, patrimoniul cultural national este format din totalitatea bunurilor care reprezinta o marturie a valorilor, credintelor, cunostiintelor si traditiilor unei natiuni, indiferent de regimul de proprietate: privat sau public.

O categorie importanta a patrimoniului national este data de patrimoniul construit ce contine monumente istorice, cladiri cu valoare istorica si arhitecturala, obiecte cu insemnatate istorica, case memoriale, statuete, biserici, etc. O alta categorie importanta este patrimoniul natural care se refera la peisaje.

Digitizarea prin scanare laser 3D asigura copia fidela in format digital a patrimoniului construit si ii ajuta pe arhitectii si specialistii din domeniu sa restaureze monumente istorice cu o precizie foarte buna si cu costuri mult mai mici. De asemenea, copia digitala a patrimoniului construit contribuie la conservarea si protejarea patrimoniului national, si totodata, poate fi transmisa viitoarelor generatii, in cel mai precis mod.

Procesul de digitizare a unei cladiri sau peisaj este complex  si presupune, in prima faza, scanarea laser 3D a imobilului sau peisajului, apoi procesarea datelor si crearea fisei de metadate. Ulterior, materialele digitizate cu ajutorul scanarii laser 3D sunt disponibile, in format digital, in platforme specializate, fiind accesibile pentru utilizatorul final, dar si pentru specialistii in domeniu: arhitecti, arheologi, proiectanti care pot accesa informatiile necesare direct din platforma fara a fi nevoie de o vizita pe teren.

Si totusi, de ce sa optam pentru digitizarea unui monument sau peisaj din patrimoniul national? Ei bine, specialistii ArenaCAD au creat o lista a avantajelor oferite de digitizarea prin scanare laser 3D a patrimoniului natural si construit.

 

Descopera avantajele oferite prin digitizare a patrimoniului construit si natural din Romania:

[ultimate_spacer height=”30″ height_on_tabs=”30″ height_on_tabs_portrait=”30″ height_on_mob_landscape=”30″ height_on_mob=”30″]
  • Patrimoniul cultural conservat si pus in valoare asigura premisele pentru promovarea locala si nationala pe plan turistic, contribuind implicit la dezvoltarea economica.
  • In urma scanarii rezulta un model 3D metric real al obiectului scanat oferind posibilitatea de analiza spatiala a acestuia.
  • Norul de puncte obtinut in urma scanarii laser 3D permite realizarea unui mulaj real cu precizie milimetrica al obiectului de interes.
[ultimate_spacer height=”30″ height_on_tabs=”30″ height_on_tabs_portrait=”30″ height_on_mob_landscape=”30″ height_on_mob=”30″]
  • Posibilitatea atasarii unei texturi (o poza de claritate mare) care devine metrica prin aplicarea ei asupra modelului 3D.
  • Posibilitatea monitorizarii obiectivului prin realizarea de scanari succesive si implicit urmarirea comportarii in timp a constructiei.
  • Datele pot fi ulterior folosite sub forma de imagini 3D virtuale in scopul crearii unui muzeu virtual 3D sau pentru dezvoltarea turismului.

Digitizarea unui monument istoric, de la scanare laser 3D pana la transpunerea acestuia in mediul online

Fiind un proces complex si nou, in programul operational regional de dezvoltare locala, toate aspectele cu privire la digitizarea patrimoniului: scanarea laser 3D a monumentului, procesarea datelor si crearea de metadate sunt bine determinate si specificate.

De la precizia echipamentului pana la disponibilitatea informatiilor in format digital gratuit, indicatorii si cerintele minime precizate in ghidul de implementare al proiectului asigura digitizarea cu succes indiferent ca este vorba despre:

  • case memoriale
  • cladiri cu insemnatate istorica
  • biserici
  • statuete
  • peisaje

Echipa ArenaCAD vine in ajutorul tau, oferindu-ti, in format digital o copie fidela a oricarui tip de cladire istorica existenta, de la case, biserici, dar si pentru statuete si peisaje, la o precizie de ± 1mm, impreuna cu documentatia 2D/ 3D aferenta.

Mai jos, vei descoperi, pas cu pas, ce presupune fiecare etapa a procesului de digitizare a patrimoniului de la scanarea 3D pana la materialul ajuns in mediul online in concordanta cu Anexa 4 din Ghidul Specific Prioritatii de Investitie 5.1. Acest minighid este realizat de catre specialistii topografi ArenaCAD, avand in portofoliu peste 25 de cladiri scanate 3D.


Pasul 1: Scanarea 3D a monumentului istoric

Pentru realizarea corecta a scanarii 3D, trebuie sa se tina cont de urmatoarele aspecte:

  • Precizia echipamentului pentru scanare 3D sa fie ±1mm;
  • Densitatea de puncte scanate sa fie la 1 milion puncte/secunda;
  • Scanare color
  • Scanare georeferentiata
  • Echipament calibrat la zi

Scanarea este georeferentiata, are coordonatele 3D (X,Y,Z) achizitionate si poate fi plasata in GIS automat.

Pasul 2: Procesarea datelor rezultate din scanarea laser 3D

Cerinte:

  • Nor de puncte omogen
  • Grad de comprimare a datelor 10%

Norul de puncte obtinut in urma scanarii permite realizarea unui mulaj real cu precizie milimetrica al obiectului de interes. Calitatea materialelor, releveu 2D, model 3D, mesh 3D este direct depedenta de norul de puncte rezultat din scanarea laser 3D a cladirii, respectiv a peisajului.

Norul de puncte, rezultat din scanare trebuie sa fie omogen, fara goluri, cu o densitate mare, fiecare punct, pastrandu-si culoarea naturala si sa permita o analiza detaliata a tuturor tipurilor de finisaje interioare sau exterioare, a degradarilor sau deformatiilor, precum si calcul de volume sau alte cercetari detaliate asupra oricarui element arhitectural.

Pasul 3: Crearea fisei de metadate

Cerinte:

  • Viewer gratuit folosind platforma Webshare

Aceasta etapa se refera la introducerea in platforma dedicata a informatiei si documentatiei aferente proiectului de digitizare: de la norul de puncte pana la modelul procesat 3D.

Cum pot vizualiza o cladire in format digitizat

Monumentele istorice scanate 3D pot fi accesate in mod online din platforma Webshare. Intuitiva si usor de utilizat, platforma ofera un serviciu complet pentru a permite utilizatorilor acces simplu la documentatia 3D direct de la birou pentru o intelegere si o analiza complexa a conditiilor de la fata locului fara a fi necesare alte vizite in teren.

Avantajele folosirii viewerului Webshare in proiectele de digitizare a patrimoniului:

  • Acces online rapid la proiecte;
  • Scanarile sunt prezentate intr-un mod intuitiv;
  • Posibilitate de masurare, in timp real, a distantelor si suprafetelor;
  • Tur virtual al zonei scanate;
  • Vedere panoramica 360°;
  • Vizualizarea 3D a fiecarei statii de scanare printr-un singur click.

Pentru a intelege cum va aparea, in mod online, un proiect de digitizare patrimoniu in platforma 3D Webshare, mai jos, este prezentat proiectul de digitizare prin scanare laser 3D a unei biserici din Birmingham, biserica Great Witley, cu toata documentatia 3D necesara, de la norul de puncte, in format RBG, pana la modelul 3D procesat.


Descrierea proiectului de digitizare patrimoniu prin scanare laser 3D a Bisericii Great Witley :

digitizare patrimoniu prin scanare 3D biserica

Biserica Great Witley, scanata 3D din exterior. Sursa photo

In platforma dedicata Webshare, se pot adauga informatii exacte despre proiect precum:

  • localizarea precisa – datorita scanarii 3D georeferentiata cu coordonatele GPS;
  • perioada de scanare 3D a cladirii din proiectul de digitizare patrimoniu;
  • numarul de scanari 3D realizate;

 

digitizare patrimoniu prin scanare 3D biserica

digitizare patrimoniu prin scanare 3D biserica

Statiile de scanare sunt prezentate prin bulinele colorate. Sursa photo

digitizare patrimoniu prin scanare 3D bisericaNorul de puncte color RGB. Sursa photo

digitizare patrimoniu prin scanare 3D bisericaModel 3D procesat a datelor din scanarea 3D. Sursa photo.

Echipa ArenaCAD, cu o experienta de 13 ani cumulata in domeniul topografiei si scanarii laser 3D, cu un portofoliu de peste 32 de proiecte de scanare laser a cladirilor, de la monumente istorice din patrimoniul cultural pana la hoteluri, primarii sau fabrici, te poate ajuta in realizarea de succes a oricarui proiect de digitizare patrimoniu prin scanare laser 3D.

Daca-ti doresti sa cunosti mai multe detalii despre digitizarea patrimoniului cultural si natural, lasa-ne solicitarea ta intr-un comentariu sau scrie-ne la contact @arenacad.ro si vom fi incantati sa iti raspundem.

Update: Pozele de mai sus despre proiectul de scanarea 3D Biserica Great Witley sunt disponibile aici in WebShare Scene . Proiectul de scanare 3D este un model de proiect prezentat pentru a vedea cum vor fi afisate viitoarele proiecte de scanare 3D cu toate datele usor de accesat de catre utilizatori, dar si de catre publicul larg.

  • On 28 noiembrie 2016