Cum se obține rapid un releveu complet cu ajutorul scanării 3D
Ce este un releveu?
Releveul sau, mai bine spus, planul releveu, reprezintă operația de măsurare, desenare și reprezentare la scară a elementelor unei construcții, ale unui ansamblu de construcții sau ale unui detaliu constructiv. Astfel, obținerea sa este esențială pentru orice intervenție care urmează să aibă loc asupra unei clădiri existente.
Practic, un releveu complet este absolut necesar atunci când dorim să intervenim asupra oricărei clădiri, indiferent de natura intervenției: transformare, consolidare sau reabilitare, punând în evidență toate elementele definitorii ale spațiului, tipologia planului, compoziția fațadelor, decorația și elementele constructive.
Cum se poate obține rapid un releveu complet?
Releveele realizate cu ajutorul echipamentelor de scanare laser 3D au un nivel înalt de precizie, lucru care permite o detaliere tehnică superioară. La ora actuală, scanarea 3D este cea mai completă metodă de achiziție de date și cea mai bună metodă de captare a realității. Scannerul vede tot ceea ce vedem și noi cu ochiul liber.
Avantaje releveu obținut cu ajutorul metodei de scanare 3D
În urma scanării 3D, avem absolut toate datele la dispoziție, nu mai trebuie să ne întoarcem înapoi la teren, și, atunci, economisim timp. Practic, nu mai trebuie să mergem să refacem operațiunea în teren pentru că am uitat să notăm niște măsurători: absolut toate datele sunt incluse în norul de puncte.
La fel de important, preluarea datelor se face în absolut orice mediu de lucru, fără a opri activitatea de producție în zona respectivă. Dacă avem o mașină, un utilaj care lucrează, putem să scanăm de acolo, indiferent dacă în zonă, trec, spre exemplu, niște oameni. Nu-i nimic, îi scanăm și pe ei, or să apară în scanare dar se pot șterge la prelucrarea ulterioară a datelor.
La fel, scanarea 3D este ideală atunci când trebuie obținute relevee în locuri foarte puțin sau de loc accesibile. Pentru că raza de scanare ajunge până la 330 de metri, putem să scanăm, spre exemplu, în cazul clădirilor înalte, tot felul de elemente arhitecturale pentru reprezentarea cărora, în mod normal, ar trebui să ne cățărăm până acolo. Sau, un alt exemplu, putem scana elemente pe care nu le putem atinge, fizic, pentru că fațada este deteriorată. De aici decurge și un alt avantaj al acestei metode de scanare: este o metodă non invazivă, adică nu trebuie să atingem obiectul respectiv pentru a obține datele.
Livrabile obținute în urma scanării 3D cu ajutorul norului de puncte
Timpul de livrare a datelor necesare procesării materialelor este, de asemenea, redus. Având norul de puncte, începem să extragem diferite elemente de care avem nevoie: planul 2D, model 3D solid și model 3D BIM și așa mai departe, obținând planurile corecte, cu o precizie de 2 milimetri. După ce unim norul de puncte se ajunge undeva la precizia totală de 5-10 mm.
La planurile finale, care depind foarte mult și de interpretarea operatorului, putem ajunge la o precizie de 10-15 mm. Evidențiem și faptul că avem un acces foarte ușor la datele de la norul de puncte. Acesta se încarcă într-o platformă online, unde avem poze la 360 de grade pe care poți efectua măsurători, putem izola și descărca anumite obiecte si putem vizualiza camera respectivă sau locația în care s-a scanat. Practic, prin scanarea 3D obținem planuri as-built corecte și detaliate, având un acces ușor la date prin intermediul platformei web dedicate.
———————————————————–
Dacă-ți dorești să afli mai multe detalii despre obținerea unui releveu complet sau îți dorești te ajutăm într-un proiect de scanare 3d clădiri, îți stăm la dispoziție cu mare drag la contact @arenacad.ro.
- On 17 ianuarie 2018