De ce să alegi serviciile de topografie și cadastru pentru construcția unei clădiri de birouri
Construcția unei clădiri de birouri este o lucrare complexă ce necesită un proiect bun și o implementare corectă, cu precizie fără a fi nevoie peste câțiva ani de reparații majore ale acestor clădiri.
Clădirile de birouri construite trebuie să acopere cerințele viitorilor chiriași, firme care au solicitări diverse, dar să respecte și standardele în vigoare. Cu alte cuvinte, există o listă stufoasă de bifat.
Implementarea calitativă a acestor proiecte presupune alegerea celor mai bune materiale, constructori și cei mai buni specialiști în domeniu de la arhitect până la topograf. Este un lanț interdependent pentru succesul unui astfel de proiect.
Topografia şi topografia inginerească sunt necesare în toate etapele de construcţiei, de la alegerea terenului pentru clădirea de birouri până la finalizarea construcţiei. În acest articol, pe baza întrebărilor frecvente adresate am surprins și am detaliat aspecte importante, bune de pus în practică în procesul de construcția al unei clădiri de birouri.
Cum ajută o lucrare de topografie corectă construcția de succes a unei clădiri de birouri?
Prin apelarea la un specialist topograf, vei avea la dispoziție datele esențiale în ceea ce privește construcția unei clădiri. O bună cunoaștere a caracteristicilor topografice ale terenului în vederea proiectării și planificării lucrărilor. Ceea ce îi va ajuta pe toți cei implicați în proiect. De la ingineri până la constructori. Echipa ArenaCAD oferă în plus și consultanță tehnică în timpul desfășurării lucrărilor, oferindu-ți astfel răspunsuri la orice nelămurire apărută.
Când este indicat să se foloseasca serviciile de topografie pentru o clădire birouri?
- Analiza amplasamentului şi obţinerea avizului de construcţie;
- Construcţia efectivă şi trasările topografice;
- Intabularea constă în pregătirea unui dosar cu documente prevăzute de legislație în Ordinul 700 pentru cadastru.
Cu ajutorul măsurătorilor topografice, se vor obţine informaţii valoroase despre teren, forma acestuia, dar se poate obţine informaţii şi despre ceea ce se află în sol – de exemplu conducte de gaz, canalizare, apă, informaţii pe care beneficiarul ar trebui să le cunoască.
Unul dintre documentele necesare care precede elibererarea autorizaţiei de construcţie este realizarea unui studiu de insorire pentru noua construcţie. Altfel spus, se asigură faptul că viitoarea clădire nu va afecta iluminatul natural al celorlalte clădiri din jur..
Tot în această etapă se realizează trasările cotei 0 fiind nivelul de referinţă faţă de care sunt exprimate toate cotele de nivel dintr-un proiect. Pentru a obtine autorizatia de constructie cu aviz de la cadastru în baza certificatului de urbanism sunt necesare ridicările topografice.
Studii de caz cu lucrări topografice pentru construcția clădirilor de birouri realizate de topografii ArenaCAD
1. Topografie inginerească pentru clădirea de birouri cu 6 nivele Strabag din Brașov
[pro_responsive_slider scale=”fill” ids=”4932,4933,4934,4935,4936,4937,4938,4939,4940,4941,4942,4943″ border=”1″ autoplay=”5000″ loop=”1″ width=”600″ height=”400″]
Timp de șase luni, folosind o stație totală Sokia set 2X / Trimble M3 , cu precizie unghiulară de 2”, respectiv 5”, calibrate și verificate metrologic, echipa formată din doi specialiști ArenaCAD a desfășurat o serie de lucrări de topografie inginerească.
Astfel, s-a început cu preluarea rețelei de trasare, verificarea și îndesirea ei, cu trasarea săpăturii și a axelor clădirii și s-a continuat cu trasarea elementelor de fundație, a stâlpilor din structura clădirii, a grinzilor și a balcoanelor.
A urmat trasarea elementelor fațadei, trasarea cotelor de nivel și verificarea lor pe fiecare nivel, releveul plăcilor și a stâlpilor executați pe fiecare nivel și releveul diafragmelor și casei liftului.
Operațiunile au inclus și verificarea verticalității stâlpilor după turnare pe fiecare nivel, precum și măsurători pentru calculul volumelor de săpătură și umplutură până la cota +/-0.00.
2. Topografie inginerească pentru clădire de birouri 2S+P+9+etaj tehnic + corp adițional cu 4 nivele din Târgu Mureș
Proiectul de topografie inginerească de la Târgu Mureș este unul dintre cele mai mari proiecte. Acoperind lucrări pe o suprafață de 15.500 de metri pătrați (15 nivele), a fost necesară prezența pe șantier pe o perioadă de 10 luni și o echipă de doi ingineri topografi.
În acest caz, totul a început cu un releveu al situației existente, care a fost efectuat la clădirile adiacente, de care trebuia lipită clădirea nouă. Am continuat cu trasarea săpăturii, a piloților forați, cu măsurarea și calculul volumelor excavate, cu trasarea axelor clădiri și a elementelor de fundație.
Printre activitățile desfășurate se numără și verificarea radierului, trasarea zidului de sprijin, a elementelor de fațadă, a elementelor de sistematizare, releveu pentru placa și stâlpi executați, releveu diafragme și casa liftului și releveu 2D pentru întreaga clădire pentru închiriere.
Dacă-ți dorești să afli mai multe detalii despre topografia inginerească aplicată pentru clădiri de birouri sau îți dorești te ajutăm într-un proiect, îți stăm la dispoziție cu mare drag la contact @arenacad.ro.
- On 29 august 2017